Príklady Úspešných Investorov
top of page

Príklady Úspešných Investorov


Investovanie sa vyznačuje množstvom úspešných príbehov, ktoré poskytujú hodnotné lekcie pre súčasných i budúcich investorov. Tieto príklady zahŕňajú legendárne postavy ako Warren Buffett, Charlie Munger, Peter Lynch a Jim Rogers, ale aj ďalšie významné mená ako Guy Spier, Mohnish Pabrai a Bill Ackman.



Warren Buffett


často nazývaný "Oracle of Omaha", je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias. Narodený v roku 1930 v Omahu, Nebraska, Buffett sa stal ikonou hodnotového investovania, prístupu k investovaniu, ktorý zdôrazňuje kúpu akcií spoločností, ktoré sú podhodnotené relatívne k ich vnútornej hodnote.


Kľúčové aspekty jeho kariéry a prístupu k investovaniu zahŕňajú:


  1. Začiatky v Investovaní:

  • Buffett sa začal zaujímať o investovanie už ako dieťa. Jeho otec bol maklér, a mladý Warren trávil čas čítaním kníh o investovaní.

  • Už v mladom veku začal kupovať a predávať akcie, ako aj podnikať v malých obchodných aktivitách.

  1. Vzdelanie:

  • Navštevoval Wharton School na Univerzite v Pennsylvánii a neskôr prešiel na Univerzitu v Nebraske, kde získal titul v oblasti obchodu. Potom absolvoval postgraduálne štúdium na Columbia Business School, kde bol žiakom Benjamina Grahama, otca hodnotového investovania.

  1. Berkshire Hathaway:

  • Buffettova investičná filozofia sa naplno prejavila počas jeho vedenia Berkshire Hathaway, holdingovej spoločnosti, ktorú prevzal v 60. rokoch 20. storočia. Transformoval ju z textilnej spoločnosti na jeden z najväčších a najúspešnejších investičných holdingov na svete.

  • Prostredníctvom Berkshire Hathaway investoval do mnohých úspešných spoločností ako Coca-Cola, American Express a IBM.

  1. Investičná Stratégia:

  • Buffett sa sústreďuje na kúpu akcií spoločností s pochopiteľným obchodným modelom, silnou trhovou pozíciou a schopným vedením.

  • Uprednostňuje spoločnosti generujúce konzistentný cash flow a ponúkajúce dlhodobý potenciál rastu.

  1. Filantropia:

  • Buffett je tiež známy svojím záväzkom voči filantropii, pričom sa zaviazal darovať väčšinu svojho majetku na charitu. Je jedným z iniciátorov "The Giving Pledge", kampane, ktorá nabáda bohatých jednotlivcov darovať väčšinu svojho bohatstva na filantropické účely.


Warren Buffett je oslavovaný nielen pre jeho investičné úspechy, ale aj pre jeho skromnosť, praktický prístup k životu a obdivuhodný zmysel pre etiku v obchode. Jeho príklad a radu sledujú investori po celom svete.



Charlie Munger


plným menom Charles Thomas Munger, bol americký investor, obchodník, filantrop a viceprezident spoločnosti Berkshire Hathaway, ktorá je známa svojím dlhodobým investičným úspechom pod vedením Warrena Buffetta. Narodený 1. januára 1924, Munger sa stal jedným z najvýznamnejších a najrešpektovanejších postáv v investičnom svete.


Kľúčové aspekty jeho kariéry a filozofie zahŕňajú:


  1. Rané Začiatky a Vzdelanie:

  • Munger študoval na Michiganskej univerzite, avšak jeho štúdium bolo prerušené druhou svetovou vojnou, počas ktorej slúžil v americkom letectve.

  • Po vojne dokončil štúdium práva na Harvardovej univerzite, kde získal titul Juris Doctor.

  1. Kariéra v Práve a Obchode:

  • Po ukončení štúdia práva pracoval ako právnik. Neskôr sa však viac sústredil na investovanie a obchod.

  • V 60. rokoch založil investičnú firmu, ktorá dosiahla významné úspechy.

  1. Spolupráca s Warrenom Buffetom:

  • Munger a Buffett sa stretli v 50. rokoch a neskôr začali úzko spolupracovať pri vedení Berkshire Hathaway.

  • Mungers filozofia "mental models" a multidisciplinárneho myslenia mala výrazný vplyv na Buffetta a investičný štýl Berkshire Hathaway.

  1. Investičná Filozofia:

  • Podobne ako Buffett, Munger uprednostňuje hodnotové investovanie - kúpu akcií spoločností, ktoré sú podhodnotené relatívne k ich vnútornej hodnote.

  • Zdôrazňuje dôležitosť trpezlivosti, disciplíny a dlhodobého prístupu k investovaniu.

  1. Mental Models a Široké Vzdelanie:

  • Munger je známy svojím prístupom k rozhodovaniu a riešeniu problémov pomocou takzvaných "mental models", ktoré sú výsledkom širokého vzdelania a pochopenia rôznych disciplín.

  • Zastáva názor, že pochopenie základných princípov z rôznych oblastí (ekonómia, psychológia, história atď.) je kľúčové pre úspešné investičné rozhodovanie.

  1. Filantropia:

  • Podobne ako Buffett, aj Munger je známy svojimi filantropickými aktivitami, pričom venoval značné sumy na vzdelávacie a výskumné inštitúcie.


Charlie Munger je známy nielen pre jeho investičné schopnosti, ale aj pre jeho múdrosť, prístup k životu a jednoduchosť. Jeho výroky a rady sú často citované investormi a obchodnými lídrami po celom svete ako zdroj inšpirácie a vedenia.



Peter Lynch


jeden z najznámejších a najúspešnejších fondových manažérov všetkých čias. Narodený 19. januára 1944, Lynch sa preslávil hlavne svojím pôsobením ako hlavný správca Fidelity Magellan Fund, jedného z najväčších akciových vzájomných fondov v USA, v období od 1977 do 1990.


Kľúčové aspekty jeho kariéry a prístupu k investovaniu zahŕňajú:


  1. Mimoriadna Výkonnosť Fidelity Magellan Fund:

  • Počas jeho pôsobenia ako manažéra fondu, Magellan Fund dosiahol priemerný ročný výnos okolo 29%, čo výrazne prekonalo trhový benchmark (S&P 500).

  • Fond, ktorý mal pri jeho nástupe spravovaný majetok vo výške asi 18 miliónov dolárov, rástol na viac než 14 miliárd dolárov, keď sa rozhodol odísť do dôchodku.

  1. Investičná Filozofia:

  • Lynch bol známy svojím prístupom "investuj do toho, čo poznáš", čo znamenalo investovanie do spoločností, ktorých produkty alebo služby sú ľahko pochopiteľné a bežne používané.

  • Zdôrazňoval dôležitosť vlastného výskumu a pochopenia podnikania spoločnosti, namiesto toho, aby sa spoliehal iba na trhové špekulácie alebo analytické prognózy.

  1. Kniha "One Up On Wall Street":

  • Lynch je autorom niekoľkých kníh, z ktorých najznámejšia je "One Up On Wall Street". V tejto knihe rozpráva o svojich investičných stratégiách a poskytuje rady individuálnym investorom, ako identifikovať úspešné spoločnosti skôr, než ich objavia profesionálni investori.

  1. Kategorizácia Akcií:

  • V rámci svojej stratégie rozdelil akcie do niekoľkých kategórií vrátane "fast growers" (rýchlo rastúce spoločnosti), "stalwarts" (stabilné spoločnosti s pomalším rastom), "cyclicals" (spoločnosti citlivé na hospodársky cyklus), a "turnarounds" (spoločnosti, ktoré sa odrážajú od nízkych bodov).

  1. Pohľad na Trhovú Volatilitu:

  • Lynch považoval trhovú volatilitu za príležitosť nákupu kvalitných akcií za zlacnené ceny a nevnímal ju ako dôvod na paniku.


Peter Lynch je známy pre svoju schopnosť zložito komplikovaný svet investovania zjednodušiť pre bežných investorov. Jeho knihy a učenia ostávajú relevantné a sú často citované ako návod, ako pristupovať k investovaniu rozumne a s pochopením.


Jim Rogers


významný americký investor, finančný komentátor a autor. Narodený 19. októbra 1942 v Alabame, USA, Rogers sa stal známym najmä vďaka svojej úspešnej investičnej kariére a spoluzaloženiu Quantum Fund spolu s Georgom Sorosom v roku 1973.


Kľúčové aspekty jeho kariéry a filozofie zahŕňajú:


  1. Quantum Fund:

  • Rogers spoluzakladal Quantum Fund, ktorý bol jedným z prvých skutočne globálnych hedge fondov. Počas prvej dekády svojej činnosti tento fond dosiahol mimoriadne vysoké návratnosti, čím si získal povest jedného z najúspešnejších hedge fondov v histórii.

  • Quantum Fund sa preslávil najmä agresívnymi obchodmi, ktoré často zahŕňali veľké pozície na rôznych svetových trhoch.

  1. Investičná Filozofia:

  • Rogers je známy svojim býčím postojom k investíciám do komodít a často hovorí o dôležitosti dlhodobého cyklu komoditných trhov.

  • Má reputáciu kontrariánskeho investora, ktorý často ide proti hlavnému prúdu trhových názorov.

  1. Globálny Pohľad:

  • Rogers je tiež známy svojím globálnym prístupom k investovaniu. Je veľkým zástancom rozvíjajúcich sa trhov, najmä v Ázii.

  • Jeho rozsiahle cestovanie po svete mu umožnilo získať jedinečný pohľad na globálne ekonomické trendy a príležitosti.

  1. Autor a Komentátor:

  • Rogers je autorom niekoľkých kníh, vrátane „Investment Biker“ a „Adventure Capitalist“, v ktorých opisuje svoje investičné cesty a filozofie.

  • Je tiež známy svojimi mediálnymi vystúpeniami a komentármi, kde často diskutuje o ekonomických a finančných otázkach.

  1. Osobný Život a Filozofia:

  • Rogers sa preslávil svojím avanturistickým duchom a obľubou cestovania, čo je súčasť jeho širšieho prístupu k životu a investovaniu.

  • Jeho filozofia zdôrazňuje dôležitosť nezávislého myslenia a pochopenia širších ekonomických a politických trendov pri investičnom rozhodovaní.


Jim Rogers je považovaný za jednu z ikonických postáv svetových financií, jeho prístup a názory na trhy a investovanie sú cenené pre ich hĺbku a jedinečný globálny pohľad.



Guy Spier


uznávaný investor a správca fondu, najznámejší ako zakladateľ a riaditeľ Aquamarine Fund, investičného fondu inšpirovaného princípmi hodnotového investovania. Narodený v roku 1966 v Jihoafrickej republike, Spier je známy svojím hlbokým záujmom o hodnotové investovanie, filozofiou, ktorú často spája s učeniami Warrena Buffetta a Charlieho Mungera.


Kľúčové aspekty jeho kariéry a investičného prístupu zahŕňajú:


  1. Vzdelanie a Raná Kariéra:

  • Spier študoval na Oxfordskej univerzite a neskôr na Harvard Business School, kde získal titul MBA.

  • Po dokončení štúdia pracoval v konzultačnej firme McKinsey & Company a neskôr vo Wall Street, kde získaval skúsenosti v oblasti investovania a financií.

  1. Založenie Aquamarine Fund:

  • V roku 1997 založil Aquamarine Fund, ktorý sa riadi princípmi hodnotového investovania. Fond sa sústredí na dlhodobé investovanie do kvalitných spoločností za rozumné ceny.

  1. Investičná Filozofia:

  • Spier je silne ovplyvnený investičnou filozofiou Warrena Buffetta a Charlieho Mungera. Zdôrazňuje dôležitosť disciplíny, trpezlivosti a dôkladného výskumu pri výbere investícií.

  • Jeho investičný prístup sa zameriava na identifikáciu spoločností s dobrým riadením, silnými finančnými ukazovateľmi a dlhodobým potenciálom rastu.

  1. Osobný Vývoj a Sebareflexia:

  • Spier je známy svojím zameraním na osobný rozvoj a sebareflexiu ako kľúčové komponenty úspešného investovania. Vo svojej knihe "The Education of a Value Investor" opisuje svoju cestu od ambiciózneho mladého investora k sebauvedomejšiemu a filozoficky orientovanému prístupu.

  1. Transparentnosť a Etika:

  • Vyznačuje sa vysokou úrovňou transparentnosti a etiky vo svojom investičnom prístupe. Spier verejne hovorí o význame integrity, čestnosti a etického správania v obchodnom svete.


Guy Spier, hoci možno nie je tak známy ako niektorí jeho mentorovia, ako Warren Buffett alebo Charlie Munger, je významnou postavou vo svete hodnotového investovania. Jeho prístup, ktorý spája hĺbku finančnej analýzy s osobným rozvojom a etickými zásadami, je príkladom pre mnohých moderných investorov.



Mohnish Pabrai


významný americko-indický investor, podnikateľ a filantrop, ktorý sa preslávil najmä svojimi investíciami založenými na hodnotovom investovaní. Pabrai je zakladateľom a správcom Pabrai Investment Funds, investičnej firmy, ktorá bola založená v roku 1999. Jeho prístup k investovaniu a jeho úspechy ho zaradili medzi významné osobnosti v oblasti investovania.


Kľúčové aspekty jeho kariéry a investičného prístupu zahŕňajú:


  1. Pozadie a Vzdelanie:

  • Mohnish Pabrai sa narodil v Indii a neskôr emigroval do Spojených štátov. V USA získal titul v oblasti počítačových inžinierskych vied na Clemson University.

  • Pred vstupom do sveta financií bol úspešným podnikateľom v oblasti IT.

  1. Založenie Pabrai Investment Funds:

  • V roku 1999 založil Pabrai Investment Funds s počiatočným kapitálom 1 milión dolárov. Fond sa rýchlo stal známym vďaka svojim vysokým výnosom a Pabraiho hodnotovému investičnému štýlu.

  1. Investičná Filozofia:

  • Pabrai je známy svojím prístupom "klonovania", kde sa inšpiruje a adaptuje stratégie úspešných investorov, najmä Warrena Buffetta a Charlieho Mungera.

  • Jeho investičný štýl sa zameriava na hľadanie podhodnotených akcií, t.j. akcií, ktoré sa obchodujú za cenu nižšiu, než je ich vnútorná hodnota. Klade dôraz na dlhodobý horizont investovania a minimalizáciu rizika.

  1. Úspechy a Výzvy:

  • Pabrai dosiahol vynikajúce výsledky so svojím fondom, často prekonával trhové indexy a vykázal vysoké ročné výnosy.

  • Ako každý investor, aj Pabrai čelil niektorým výzvam a neúspechom, ktoré sú súčasťou rizika pri investovaní na akciovom trhu.

  1. Filantropia:

  • Pabrai je tiež aktívny vo filantropii, založil a podporuje viaceré charitatívne iniciatívy, vrátane Dakshana Foundation, ktorá pomáha talentovaným, ale ekonomicky znevýhodneným študentom v Indii.


Mohnish Pabrai je považovaný za jedného z popredných mysliteľov v oblasti moderného hodnotového investovania a je často vyhľadávaný pre svoje rozsiahle znalosti a skúsenosti v oblasti financií a investovania. Jeho prístup k investovaniu a filozofia sú pre mnohých inšpiráciou a príkladom úspešného uplatňovania hodnotových investičných princípov.



Bill Ackman


americký investor, hedge fond manažér a zakladateľ Pershing Square Capital Management, LP, hedge fondu so sídlom v New Yorku. Narodený 11. mája 1966, Ackman je známy svojimi aktivistickými investičnými stratégiami a často je spájaný s veľkými a verejnými súbojmi s vedením veľkých spoločností.


Kľúčové aspekty jeho kariéry a investičného štýlu zahŕňajú:


  1. Začiatky Kariéry a Vzdelanie:

  • Ackman získal bakalársky titul na Harvardovej univerzite a MBA na Harvard Business School.

  • Svoju kariéru v investovaní začal na Wall Street v realitnej investičnej spoločnosti.

  1. Založenie Pershing Square:

  • V roku 2004 založil Pershing Square Capital Management, kde sa zameriava na aktivistické investície, čo znamená, že často kupuje veľké podiely v spoločnostiach a potom sa snaží ovplyvniť ich podnikovú a finančnú stratégiu.

  1. Aktivistické Investičné Kampane:

  • Ackman je známy svojimi veľkými stávkami proti spoločnostiam, ktoré podľa neho majú problémy alebo sú nadhodnotené. Jeho najznámejšie kampane zahŕňali spoločnosti ako Herbalife, kde viedol veľkú krátkodobú stávku proti spoločnosti, a Valeant Pharmaceuticals.

  • Tiež sa podieľal na aktivistických kampaniach v spoločnostiach ako Canadian Pacific Railway a Procter & Gamble.

  1. Vysoké Stávky a Kontroverzie:

  • Ackmanove investície sú známe svojou vysokou mierou rizika a môžu viesť k veľkým výnosom alebo významným stratám.

  • Jeho investičný štýl a verejné súboje s niektorými spoločnosťami ho často stavajú do centra pozornosti a kontroverzií.

  1. Filantropické Aktivity:

  • Ackman je tiež aktívny vo filantropických aktivitách, zameraných najmä na vzdelávanie, sociálne podnikanie a verejnú politiku.


Bill Ackman sa stal jednou z najviac diskutovaných postáv v oblasti investovania, vďaka jeho odvážnym a niekedy rozporuplným investičným stratégiám. Jeho kariéra ponúka príklad potenciálu, ale aj rizík spojených s aktivistickým investovaním.


Zoberme si z nich príklad :)

  1. Dlhodobý Pohľad: Väčšina týchto investorov dosiahla úspech vďaka dlhodobému horizontu a trpezlivosti.

  2. Dôkladný Výskum: Spoločným menovateľom je dôkladný výskum a analýza investícií.

  3. Rôznorodosť Stratégií: Každý z týchto investorov má unikátny prístup, čo ukazuje, že v investovaní neexistuje jediná správna cesta.

  4. Riziko a Diverzifikácia: Títo investori tiež ukazujú, ako spravovať riziko, či už prostredníctvom diverzifikácie alebo koncentrácie na silné investičné nápady.

  5. Učenie sa z Chýb: Všetci tieto investori priznávajú dôležitosť učenia sa z vlastných chýb a neustáleho zlepšovania svojich stratégií.


Historické príklady a príbehové štúdie úspešných investorov poskytujú neoceniteľné lekcie pre každého, kto sa chce pustiť do sveta investovania. Tieto príbehy sú príkladom toho, že úspech v investovaní vyžaduje kombináciu disciplíny, trpezlivosti, neustáleho vzdelávania a schopnosti prispôsobiť sa meniacim sa trhom.

bottom of page