Aktuálne dianie na finančných trhoch a dôvody prečo sa investori pripravujú na najhorší možný scenár
top of page

Aktuálne dianie na finančných trhoch a dôvody prečo sa investori pripravujú na najhorší možný scenár

Človek nemusí byť finančný analytik aby si pri pohľade na súčasnú situáciu na akciových trhoch nepoložil otázku, ako je možné, že všetky indexy od S&P 500, Dow 30, Nasdaq, Russell 2000 až po FTSE 100 až Nikkei 225 dosahujú pomaly každý týždeň nové all time high aj napriek tomu, že sa ekonomiky krajín ešte nezotavili po pandémii a každý druhý článok o podnikaní popisuje nedostatky komponentov potrebných pre ďalšiu výrobu.

V tejto sérií článkov sa pokúsim zhrnúť hlavné dôvody správania sa trhov, ktoré vedú k súčasnej valuácií. Samozrejme súčasná situácia je komplikovaná a nič nieje čiernobiele.


Aktuálna situácia


Ako som už spomenul, všetky indexy dosahujú rekordné hodnoty - ročná výkonnosť jednotlivých indexov: S&P 500 = 31%, Dow 500 = 23%, Nasdaq = 36%, Russell 2000 = 43%. Pri pohľade na trojročnú výkonnosť sú zhodnotenia ešte vyššie, a to: S&P 500 = 53%, Dow 500 = 32%, Nasdaq = 104%, Russell 2000 = 29% (jediný index, ktorý zaostáva za ostatnými).

Grafy jednotlivých indexov

Jedna z najznámejších metód, ktorá sa používa pri určovaní fair value akcii je pomerový ukazovateľ P/E (price-to-earnings alebo cena akcie k čistému zisku). Čím je toto číslo vyššie, tým to signalizuje predraženejšiu akciu. P/E indexu je priemer týchto pomerových ukazovateľov všetkých akcií, ktoré sú zahrnuté v danom indexe. Z historického hladiska vieme považovať hodnotu 15 za fair value.


Zjednodušený príklad: Keď má spoločnosť čistý zisk 1 miliardu USD, jej hodnota, za ktorú ju trh väčšinou nahodnotí je 15 miliárd USD. Ak má spoločnosť emitovaných 500 miliónov akcií tak sa cena jednej akcie predáva na burze za 30 USD. V čase pesimizmu, strachu a panike na trhoch samozrejme cena akcie padá a s tým aj tento ukazovateľ. Ako príklad vieme použiť rok 2008, kedy sa trh prepadol na priemernú hodnotu P/E = 8. V tomto prípade by sa cena akcie pohybovala na hodnote 16 a jej trhová kapitalizácia by nebola 15 miliárd ale iba 8 miliárd. Opačný prípad nastáva v čase eufórie kedy sa rovnaká spoločnosť, ktorú sme v tomto príklade ohodnotili na fair value 30 USD/akcia začne predávať za omnoho vyššie násobky P/E. Aby sme tento príklad dali do kontextu dnešnej doby, použijeme P/E spoločnosti Tesla, ktorá sa v dobe kedy píšem tento blog nachádza na P/E = 396. Ak by trh ohodnotil našu spoločnosť rovnako štedro, tak by trhová kapitalizácia bola 396 miliárd USD a cena akcie by sa na burze pohybovala na úrovni 792 USD, čo je 26-násobok fair value.


Tento príklad som použil, aby mal človek predstavu aké je jednoduché v čase eufórie vytvoriť na trhu bublinu a týmto sa dostávame opäť k vyššie spomínaným indexom, ktoré mnohí skúsení investori ako Buffet, Munger, Dalio, Lynch a mnohí ďalší považujú za predražené. Ako príklad si môžete pozrieť vývoj pomerového ukazovateľa P/E v priebehu desaťročí až po súčasnosť.



Vývoj pomerového ukazovateľa P/E

Rovnaký pomerový ukazovateľ P/E, aplikovaný iba na akcie v indexe S&P 500

Ako si môžeme všimnúť, tak sa trh nebezpečne približuje k hodnotám z čias dot-com-bubble (2000) kedy prepady na trhoch spôsobili devastačné straty mnohým investorom. Ešte pár rokov dozadu si investori nevedeli predstaviť ako mohol niekto svojprávny investovať peniaze do akciového trhu, ktorý bol takto predražený. Spoločnosť Nokia sa predávala pri pomerovom ukazovateli P/E = 60 a mnoho investorov krútilo ešte donedávna neveriacky hlavou, že sa niektorá spoločnosť vedela predávať tak draho. Avšak v dnešnej dobe máme celú radu podobných spoločností, ako už vyššie spomínanú Teslu (P/E=396), Netflix (P/E=60) alebo dokonca spoločnosti, ktoré bez toho aby generovali zisky, ako Palantir, ktorej trhom ohodnotená kapitalizácia spoločnosti je 52 miliárd USD. V súčasnej situácií na trhu je vhodný výrok legendárneho investora W.Buffeta, ktorý podobnú situáciu v minulosti opísal nasledovne: Až nastane odliv sa uvidí kto pláva nahý. Rovnakou známkou konca býčieho trhu sú špekulácie, s ktorými sa na trhu roztrhlo vrece. Gambleri, ktorí si z trhu robia kasíno a investujú svoje celoživotné úspory na páku za vidinou veľkého zbohatnutia na základe diskusných fór na Reddit-e. Ako indikátor eufórie a zároveň často aj indikátor konca cyklu je množstvo nových IPO za posledné obdobie, čo znamená, že firmy, ktoré sa doteraz neobchodovali na burze tu vstupujú a predávajú podiely vo svojej firme za niekoľkonásobky hodnoty akú majú.


Počet IPO ročne od roku 2000

Pokiaľ si všimneme roky 2000/2001, 2007/2008, tak vidíme, že tesne pred krachom, kedy bola eufória najvyššia, boli špekulatívni investori ochotní nakupovať podiely spoločností bez minulosti, istoty budúceho úspechu, častokrát stratové, za ceny, ktoré nemali s reálnou hodnotou nič spoločné.


Druhý graf, ktorý si myslím že by mal byť v radare každého investora, je cena indexu zahŕňajúceho spoločnosti, ktoré generujú stratu s tým, že sľubujú rozprávkové zhodnotenia peňazí. Úprimne si myslím, že sa táto párty chýli ku koncu.



Graf - index technologických spoločností generujúcich straty

Pred pár týždňami bolo vyjadrenie zo spoločnosti JPM (JPMorgan Chase) k trhom, kde spomenuli, že súčasný trh nafukujú noví investori, ktorí v živote nezažili market crash a ani prepad počas marca 2020 (údaj z ich interných dát) a tí, ktorí tento pád zažili tak sa spoliehajú na rovnakú záchranu od vlády a FEDu, ktorá prišla okamžite po prepade v marci. Rovnako je málo investorov, ktorí si pamätajú pád z roku 2008. Títo investori na svojich účtoch držia akcie, ktoré nakupujú na páku za viac peňazí ako majú a neveria, že trh môže niekedy spadnúť, ako sa to v minulosti už veľa krát stalo.


Toto stanovisko a záver si vieme overiť aj s oficiálnymi štatistickými údajmi. Ako príklad si môžeme pozrieť štatistické čisla, ako sa v minulosti/ v súčasnosti nakupovalo na margin (na páku). Nebudem tu prikladať údaje z každého roka, ale iba zaujímavé roky 99/00, 07/08 a súčasnosť 2020 a 2021.


Rok 2000 využívanie marginu na účtoch
Rok 2001 využívanie marginu na účtoch

Pri porovnaní môžeme vidieť, že v roku 2000 bolo veľmi populárne požičiavať si peniaze na obchodovanie a investovanie. V roku 2000 bola táto čiastka skoro 280 miliárd USD a po prepade nasledujúceho roka (a určite po nejednom margin call-e) sa toto číslo zmenšilo skoro o polovicu na 144 miliárd USD! Myslíte si že sú ľudia ponaučiteľní a v rokoch 2007/08 a v súčasnosti sme na tom lepšie? Na tieto dáta sa pozrieme v druhej časti tejto analýzy.


bottom of page