Kryptomeny očami investora
top of page

Kryptomeny očami investora

Kryptomeny sú v súčasnosti fenoménom, ktorý sa spája s rýchlym zbohatnutím a prirodzene v posledných rokoch upútava pozornosť širokej verejnosti. V poslednej dobe sa stále častejšie stretávam s krypto nadšencami, ktorí sa ma pýtajú ako nakúpiť „krypto“, čo k tomu potrebujú a akú kryptomenu by som im odporučil bez toho aby tomu venovali aspoň trochu času a porozumeli, do čoho chcú investovať svoje úspory.


Pri rozhovoroch o investovaní je jednou z mojich prvých otázok (bez ohľadu na to, či sa jedná o investíciu do kryptomien alebo akcii): „Prečo do toho chceš investovať a aké máš od toho očakávania?“. Táto otázka vačšinou zaskočí iba ľudí, ktorí nemajú s investovaním žiadne skúsenosti a podobná otázka ich otravuje, odpoveď je predsa jasná – bez zbytočných rečí nakúpiť rýchlo kryptomeny a zbohatnúť – čas sú peniaze!, na otázky bude inokedy viac času.. tento fenomén má označenie FOMO – Fear of missing out – strach z toho, že vám ujde vlak – strach z toho, že zajtra bude kryptomena, ktorú ste chceli dnes kúpiť stáť raz toľko a tým pádom by ste prišli o zisk 100% za jeden jediný deň a čo je horšie, tak váš kamarát, ktorý vám o tej kryptomene hovoril na tom zarobil a vy nie!! Škandál.


Nedávno som sa dostal k vtipnému článku s názvom „Mezi českými gamblery se objevila nová závislost, jde o patologické nakupování kryptoměn“. Ok, preháňam. Na gamblerstve nie je nič vtipné, avšak vystihuje to súčasnú situáciu. Veľmi veľa ľudí dnes nakupuje kryptomeny bez akejkoľvek znalosti danej témy a technológie blockchain. Peter Lynch si robil z podobného správania už v minulosti srandu vo svojich knihách aj prednáškach – Keď sa pýta investorov, prečo nakupujú určité predražené a rizikové aktíva, tak nevedeli vôbec odpovedať. Jediný dôvod, prečo ich ľudia nakupujú je, že „sucker is going up“.


Je to nezodpovedné správanie, ktoré, ak sa pozrieme trochu do histórie, skončilo vždy iba jedným jediným spôsobom – stratou kapitálu investorov, margin callmi, vymazaním účtu, bankrotmi. Kryptomien je okolo 11 tisíc a každý deň vznikne nová. Keď si laik predstavuje kryptomenu, tak sa mu vybaví v mysli zlatá minca s logom Bitcoinu, čo nemá s realitou ani zlatom nič spoločné. Je to nebezpečné, nakoľko sa mu to asociuje so stabilitou a vzniká tak u neho „bias“ alebo určité skreslenie pohľadu na tieto aktíva nesprávnym smerom. Priznám sa, že som o kryptomenách prečítal pár kníh, avšak ma vôbec ako investora neoslovili a v tomto článku sa budem venovať hlavným dôvodom mojej nedôvery voči týmto špekulatívnym aktívam. Uvedomujem si, že v súčasnosti je viac milovníkov kryptomien ako skeptikov. Nikomu neradím ako investovať, ani nepresviedčam o svojom názore. Ten si musí vytvoriť každý sám. Verím, že investori, ktorí na kryptomenách zarobili, si svoje zárobky zaslúžia, nakoľko na seba zobrali risk, ktorý ja niesom ochotný na seba zobrať :)


Tento článok napíšem trochu netradične, neformálnejšie a zábavnou formou, ktorá by okrem pobavenia čitateľa mala viesť aj k zamysleniu sa o skutočnej hodnote kryptomien, ich významu a budúcnosti. Pustime sa teda do tejto zaujímavej sféry špekulatívneho investovania.


Kryptomeny nik nepotrebuje


Už sa vám to niekedy stalo? Po celom dni v práci prídete domov a zrekapitulujete si deň: Ráno ste si cez sms kúpili lístok na autobus, kartou ste si kúpili bezkontaktne kávu „to go“, v práci ste si odpracovali osem hodín, mzda vám príde na účet, žiadny strach. Po práci ste zašli s kolegami na pivo, rozmýšľali ste nad založením vlastnej firmy – financovanie máte už premyslené, večer v podniku zahrala kapela, ktorá vás vďaka dobrému marketingu tohoto podniku presvedčila o výbere večernej destinácie. Kapela od vás nechce žiadne peniaze, zaplatené dostanú priamo na účet od spoločnosti prevádzkujúcej podnik. Po deviatej sa vám nechce ísť autobusom domov, tak si zavoláte Bolt alebo Uber. Aplikácia si automaticky stiahne potrebné peniaze bezpečne z vášho účtu bez nutnosti manipulácie s hotovosťou. Prídete domov a zrazu to príde – výčitky, úzkosť, šok, hrôza, panika.. keď si uvedomíte, že ste vlastne za celý tento deň nepotrebovali ani jednu z 11 tisíc kryptomien a všetko fungovalo bezchybne.


Od väčšiny influencerov (ktorí investovali veľkú časť svojich financií do kryptomien a teda dúfajú v ich rast aby samozrejme na kryptomenách zarobili) počúvame neustále ako kryptomeny zmenia svet ako sme ho ešte nepoznali. Keď človek počúva ich prednášky a videá, dáva vám to aký taký zmysel, až kým sa nad tým nezamyslí a uvedomí si, že to je úplný nonsens. Hlavná myšlienka, ktorú predávajú je, aby ste si kúpili kryptomeny a budete bohatší ako si viete predstaviť bez práce. Nebudete už nikdy musieť pracovať. Vytvorenie biznisu, firmy, značky, tržieb a podobne už vyšlo z módy. Kto to potrebuje keď po kúpe kryptomien rýchlo zbohatnete bez čakania. Najväčší fór a trik je v tom, že keď nakúpite danú kryptomenu, tak za žiadnu cenu nesmiete predávať! Tak by ste prisli o zisk (a zároveň by cena kryptomeny spadla a stratili by na tom všetci investori)!! Trochu mi to pripomína short squeeze na akcii Gamestop.


Viete v ktorých rokoch bola téma zmeny sveta ako ho ešte nepoznáme horúca ako dnes? Asi vás neprekvapí priradenie rokov 1999 a 2000, tesne pred jedným z najväčších prepadov v histórii – dot-com bubble. Všetci investori, ktorí mali peniaze v špekulatívnych aktívach prišli o peniaze. Tento prepad stiahol nadol aj spoločnosti ako Amazon o 90% a väčšina z týchto firiem zbankrotovala. Bola to bublina technologických firiem, ktoré sľubovali zmeny, ktoré budú čoskoro reálne, hlavnou podmienkou bolo do nich investovať – samozrejme, ako inak. Tieto vízie však neboli reálne v roku 2000 a mnohé nie sú zrealizované ani dnes.


Keď sa človek pozrie na „krypto premenu sveta“ triezvymi očami - ako vedia kryptomeny zmeniť súčasný svet k lepšiemu pre bežného človeka aby náš príklad bežného dňa mal šťastný koniec bez výčitiek a paniky? Obrovskú zmenu v bankovom sektore už mala spôsobiť spoločnosť PayPal a mnoho ľudí predpovedalo bankroty bánk, čo sa nestalo. Najpriaznivejším scenárom pre krypto-investorov by bolo používanie kryptomien zároveň s Eurom, Dolárom a ostatnými menami. Avšak aby sa tieto platby dali prakticky využívať, tak by sa danou kryptomenou, muselo dať platiť nudnou klasickou kreditnou kartou a Coinbase by pravdepodobne musel spolupracovať s nudnou starou firmou Visa, čo už nie je sexy rastový príbeh zapadajúci do schémy zbohatnutia rýchlo na krypte. Predtým ale nesmieme zabudnúť na reguláciu, ktorá s určitosťou príde.


Pyramídová hra s názvom zlato 2.0


Z môjho pohľadu kryptomeny reálne nik nepotrebuje. Veľa ľudí ich však chce. To je zásadný rozdiel. Pôvodná myšlienka aby nahradili kryptomeny bežné „fiat currencies“ (tj. Peniaze, ktoré nie sú kryté zlatom ani inou komoditou) sa už dávno zabudla nakoľko z trhu kryptomien sa stalo kasíno plné špekulácií a 99% nových vstupujúcich investorov nemá záujem ani zámer nakupovať akúkoľvek kryptomenu za účelom nákupu/predaja tovarov. Cieľ je jasný – zbohatnúť. Zbohatnúť rýchlo.


Pyramídová hra je obchodný model, ktorý je závislý na vstupe nových účastníkov do tejto schémy. Čím je účastníkov viac, tým je náročnejšie získavať dostatočné množstvo nových účastníkov aby sa domček z kariet nerozpadol. Najviac na tomto modeli zarobí samozrejme organizátor a jedni z prvých účastníkov. Ako príklad môžme uviesť rast ceny Bitcoinu od vydania - 4822535%. Ak si niekto zo súčasných vstupujúcich investorov myslí, že nákupom bitcoinu rozprávkovo zbohatne ako ten, kto túto kryptomenu nakúpil pred 10. rokmi tak by som úprimne pouvažoval o mentálnom zdraví daného človeka, aj keď podľa vyššie spomenutého článku z Česka je veľká časť krypto investorov z tohto súdka.


Krypto pyramídová hra rovnako potrebuje stále viac vstupujúcich investorov. Keď sa trend otočí, tak najviac budú postihnutí poslední blázni, ktorí nakupovali a prídu o všetko. Kým oni nakupujú, tak ľudia, ktorí na tom zarobili tisícky percent im tieto kryptomeny predávajú a pôjdu z kola von s realizovanými ziskami. Krypto lobby je veľmi silná a tak isto potenciál ziskov z komisií je pre banky a brokerov veľmi lákavý. Nedávno po konferencii Crypto Expo Dubai o kryptomenách bolo vytvorené Bitcoinové ETF na základe požiadaviek klientov JPM. Toto ETF funguje na princípe futures kontraktov čo má svoje muchy (okrem najväčšej muchy – bitcoinu). Rovnaký nátlak vzniká aj na ostatných inštitucionálnych hráčov, aby investovali a umožnili investovať do kryptomien. Pre každého predajcu kryptomeny predsa treba aj kupujúceho. Kto bude kupovať môj bitcoin za milión keď ho budem chcieť predať?


Zaujíma vás názor predsedu správnej rady JPM Jamieho Dinoma na toto ETF? Povedal, že si myslí, že kryptomeny sú bezcenné. Ich klienti to nevedia a chcú ich obchodovať, tak im to umožnili. „Sú to veľkí chlapci a dievčatá. Sú to ich peniaze. Ak chcú spraviť niečo hlúpe, kto sme my aby sme im povedali, že to nesmú robiť?“


Z môjho pohľadu nevidím na tomto kroku JPM nič zlé. Ak by toto ETF nespravili oni, prišiel by s tým niekto iný a zisky z komisií by išli inej inštitúcii. Vyčítať niečo JPM by bolo podobné ako vyčítať barmanovi, ktorý nalieva opitým ľuďom drinky a nepošle ich domov lebo mali dosť. Ak by im nenalieval, tak prejdú cez ulicu do iného baru a on príde o tržbu. Žijeme v slobodnom svete a ľudia by mali mať možnosť robiť vlastné zlé rozhodnutia ak si to vedia dovoliť. Dúfam, že do podobných špekulatívnych aktív nedáva niekto svoje celoživotné úspory pred dôchodkom.


Za veľmi úsmevné považujem aj porovnávanie kryptomien ku zlatu, resp. digitálnemu zlatu 2.0. Zlato je diametrálne odlišné aktívum a má odlišnú funkciu v portfóliu. Zlato sprevádza ľudstvo tisícky rokov a rovnako dlho slúži ako uchovávateľ hodnoty. Vtip, že zaheslovaný kód na USB má navrch ma vždy pobaví. Kryptomeny nemajú žiadnu NPV/intrinsic value (net present value – súčasnú hodnotu/vnútornú hodnotu), nakoľko z nich neplynie žiadny cash flow. Nemajú ani žiadne praktické využitie. Nie sú použiteľné v poľnohospodárstve, nič sa z nich nevyrába, nie je to ani komodita ako napríklad zlato (preto sa kryptomeny nedajú považovať ani za ochranu voči inflácii, pretože v čase vysokej inflácie rastie cena komodít, nakoľko sa využívajú v mnohých sektoroch - kryptomeny bez využitia môžu ťažko korelovať s komoditami). Z tohto pohľadu je sériový kód na aktivovanie Windowsu hodnotnejší ako akákoľvek kryptomena, nakoľko poskytuje užívateľom pridanú hodnotu, ktorá môže viesť šikovného užívateľa k pozitívnemu cash flow v budúcnosti.


Stretol som sa na fórach o kryptomenách s názorom, že zlato už vyšlo z módy a nik ho nechce. Voči tomuto vyhláseniu mám veľmi zásadné výhrady. Zlato má obrovské množstvo možností využitia od klenotníctva (predpokladá sa vysoký nárast dopytu po zlate v blízkych desaťročiach,keď sa v Indii zvýši životná úroveň a narastie percento strednej triedy, nakoľko je zlato v Indii neoddeliteľnou súčasťou kultúry), medicíny, kozmonautike, výrobe špecifických vodičov elektrického prúdu (v čom zlato exceluje) a hlavne vyššie spomenuté uchovávanie hodnoty – je to jeden z najvzácnejších kovov na svete. Ak ho človek nepoužije, dá sa použiť neskôr. Vedia ho využiť potomkova úplne rovnakým spôsobom o sto rokov, akým sa dá využiť dnes. Nedegraduje, nehrdzavie a v minulosti sa využívalo často ako platidlo.


Na druhú stranu majitelia kryptomien dúfajú, že niekedy v budúcnosti nájdu väčšieho blbca ako boli oni, ktorý kúpi ich pozíciu kryptomeny za viac peňazí ako za ňu zaplatili, aj navzdory faktu, že je bezcenná a bez využitia. Chcel by som vidieť klenotníka, ktorý z Dogecoinu spraví zásnubný prsteň alebo Intel ako s využitím kryptomeny vykúzli procesor i9. Keby sa im to podarilo, bol by to veľký krok pre kryptomeny a pravdepodobne by zmenil môj pohľad na vec :)


Decentralizácia, nízke poplatky a jednorožce s dúhami na oblohe


Hlavný argument nadšencov a investorov do kryptomien je decentralizácia, nízke poplatky a rýchlosť platby. Pozrime sa na to trochu bližšie.


Decentralizácia je pekná predstava, ktorá ale v konečnom dôsledku pre bežného užívateľa nehrá žiadnu rolu. Hlavnou podmienkou meny nie je aby bola decentralizovaná, ale aby bola všeobecne akceptovaná, aby nebola volatilná a aby bola stabilná a regulovaná. Jedným z hlavných dôvodov popularity kryptomien a ich decentralizácie je politika FEDu a centrálnych bánk po celom svete. Tejto problematike som sa venoval v predošlých článkoch, ktoré sú bohužiaľ stále aktuálne. V skratke: tlačenie peňazí (znehodnocovanie meny), inflácia, zadlžovanie vedú k tvorbe súčasnej trhovej bubliny a alokácie značnej časti financií investorov a traderov do špekulatívnych aktív. Táto súčasná politika hrá do kariet všetkým krypto-influencerom, ktorí súčasné tlačenie peňazí na udržanie ekonomiky využívajú ako hlavný marketingový ťah pri argumentácii pri výhodách kryptomien. Treba si ale uvedomiť že väčšina kryptomien nie je odlišná od súčasných fiat currencies. Jediný rozdiel je v tom, že fiat currency vie vytlačiť iba centrálna banka a danú kryptomenu si viete doma v obývačke vyťažiť na svojom PC.


Decentralizácia, obchádzanie súčasného systému a bánk znie lákavo pre súčasných Reddit a Robinhood investorov, ale keď sa na to pozrieme s nadhľadom – myslíte si, že autority – vlády, regulátori a pod., ktorí sú v tomto modeli obchádzaní to nechajú tak, ako to bolo doteraz? Oni nechcú aby ich ľudia obchádzali a nerešpektovali stanovené, medzinárodne platné pravidlá a regulácie. Čína kryptomeny už zakázala a India pravdepodobne bude nasledovať. Uvidíme ako sa k danej problematike postavia ostatné krajiny.


Ako príklad uvediem spoločnosť Uber – všetci investori boli z tejto spoločnosti nadšení – firma, ktorá zmení budúcnosť taxislužieb. Nik nemusí spĺňať nudné podmienky a licencie, ktoré si museli taxikári vybavovať a platiť za ne, ich autá taktiež nemuseli spĺňať žiadne štandardy, čo spôsobovalo, že cena za taxislužbu bola nekonkurencieschopná voči Uberu. Kde je Uber teraz? Podlieha rovnakej regulácii ako všetci ostatní. Podobný príklad je Airbnb a ich obchádzanie regulácií a podmienok, ktoré musia spĺňať hotely a iné ubytovacie zariadenia. S obchádzaním regulácií sa nedá počítať donekonečna. Rovnaký osud čaká podľa môjho názoru aj kryptomeny.


Ďalšou „výhodou“, ktorá je vďaka obchádzaniu regulácie aktuálna, sú nízke poplatky a rýchlosť transakcie. Áno, ak ste doteraz o tom nepočuli, tak aj za krypto platby sa platia poplatky. Hlavný argument používaný pri porovnávaní s bankovými prevodmi je časová náročnosť Wire transferov a výška poplatkov. Ako som už vyššie spomenul – toto nie je spôsobené neschopnosťou bankového systému alebo pomalou tetou za priehradkou, ale reguláciou. Každá transakcia musí spĺňať medzinárodne uznávané štandardy ako KYC na identifikáciu ľudí, ktorí posielajú peniaze a AML na boj s finančnou kriminalitou. Keby toto vedeli banky obísť, tak by boli ich transfery rovnako efektívne a rýchle ako neregulované transfery s použitím kryptomien. Po aplikovaní regulácií sa proces krypto transakcií zmení – rýchlosť transakcií sa spomalí a poplatky budú zvýšené pre byrokratickú náročnosť na úroveň bánk. Takže tento argument sa nebude dať v svete kryptomien používať dlho.


Pri platbách by sme nemali zabudnúť spomenúť hlavnú nevýhodu krypto transakcií oproti klasickým prevodom a to je vysoká volatilita a riziká s tým spojené. Pri vytváraní platieb v kryptomenách, kedy danou kryptomenou platíme alebo ju dostávame výmenou za tovar/službu, sa kúpna cena kryptomeny môže dramaticky zmeniť, čo je vysoká daň za takúto platbu, nakoľko bude vždy jedna strana poškodená. Ak cena kryptomeny narastie o 50% krátko po transakcii, tak človek, ktorý touto kryptomenou platil, zaplatil za tovar o 50% viac akoby ho stál krátko po kúpe. Osoba na druhej strane z tohto pohybu kryptomeny benefituje nakoľko dostala za tovar/službu zaplatené viac. Situácia pri poklese ceny kryptomeny je opačná v neprospech predávajúceho. Preto platby v bankách považujem za lepšie a bezpečnejšie (aj navzdory vyšším poplatkom a pomalšej transakcii), rovnako aj klasické meny ako Euro, Dolár, Libra a pod., ktorých cena nie je viazaná na tweety Elona Muska.


Ako som napísal na začiatku, nie som fanúšik kryptomien. Z môjho pohľadu nemajú žiadnu hodnotu, nemajú praktické využitie a ich hlavné benefity budú po zavedení regulácie minulosťou. V súčasnosti ale majú veľkú základňu podporovateľov, z ktorých, dovolím si povedať, väčšina investovala svoje zdroje do kryptomien a teda benefitujú z rastúcich cien kryptomien. Je teda prirodzené, že promujú niečo, čo im zarába peniaze. Za hlavnú tragédiu tejto mánie považujem plytvanie zdrojov. Žijeme v dobe, kedy sa ľudia snažia žiť zdravo, nezaťažovať prírodu, udržateľne s efektívnym využívaním zdrojov. Aj napriek tomu, že bolo napísaných niekoľko vedeckých článkov o tom, ako je ťažba kryptomien energeticky náročná, tak krypto lobby je taká silná, že všetci pred týmto faktom privierajú oči. V súčasnosti je pre zložitú ekonomickú situáciu nedostatok tovarov, cena energií rastie, rovnako aj všetko ostatné. Takto nezmyselne využívané zdroje na ťažbu kryptomien by sa mali sústrediť na tvorbu reálnej hodnoty – na budovanie poľnohospodárstva, infraštruktúry, vývoj nových liekov, tovarov, služieb a podobne, ktoré svet potrebuje a majú reálnu hodnotu. Kryptomeny nik nepotrebuje a nakupujú sa iba za špekulatívnym účelom rýchleho zbohatnutia, aby si ľudia mohli v budúcnosti kúpiť veci s reálnou hodnotou, ktoré v budúcnosti nemusia byť k dispozícií, lebo sa dnešné zdroje nevyužívajú tak, ako by sa mali.


Vráťme sa na chvíľu k druhej časti otázky, ktorú by si mal každý položiť pred investovaním, a to je aké mám od danej investície očakávania, v tomto prípade od danej kryptomeny. V súčasnosti ľudia nenakupujú kryptomeny, lebo očakávajú zdvojnásobenie svojich peňazí. Očakávajú zhodnotenia omnoho väčšie a v krátkom čase. Keby si investor stanovil cieľ zdvojnásobenia svojich peňazí tak by vedel nájsť veľké množstvá príležitostí v iných sektoroch s nižším rizikom, ktoré kryptomeny so sebou nesú. Môžu mať kryptomeny zhodnotenie, aké mali predtým ako začali byť medializované? Možné je všetko ale prirovnal by som podobné tvrdenie k bláznovstvu.


Môj investičný štýl je zameraný na stabilné akcie spoločností s kvalitným biznis modelom, ktoré majú stabilný cash flow s priaznivým pomerom risk/reward v môj prospech. Investovanie je beh na dlhú trať, rovnako ako budovanie bohatstva, na čo mnoho ľudí v dnešnej dobe zabúda. V dnešnej dobe si ľudia nakupujú kryptomeny ako lotériové lístky s vidinou bohatstva. Na tomto modeli je nebezpečné to, že oni nedúfajú že z nich budú milionári – oni sú o tom na 100% presvedčení. FOMO je silnejší ako strach zo straty kapitálu. Pravdepodobnosť, že kryptomena, ktorú nakúpia im zhodnotí investované peniaze 100x je veľmi malá. Sú to sny, ktoré veria, že sú pravdivé. Neuvedomujú si, že z tohto sna sa môže rýchlo stať nočná mora. Preto by nemalimali pri investovaní čítať iba články o tom, ako na kryptomenách zbohatnúť, ale aj trochu skeptické články s iným uhlom pohľadu.

bottom of page